JAARSTUKKEN 2019
portal

Stad

Participatie en Maatschappelijke Ondersteuning

(Tekst uit de MJPB 2019-2022)

Meedoen in Arnhem; samenkracht, burgerparticipatie, integratie en opvang

Arnhem, een stad waarin voor iedereen ruimte is om mee te doen, mee te denken en om initiatief te nemen. Een stad waar naar de inwoners wordt geluisterd. Iedereen wordt gelijkwaardig behandeld en heeft gelijke kansen, het moet niet uitmaken of je een beperking hebt, welke achtergrond je hebt of in welke wijk je woont.
Om problemen te voorkomen wordt ingezet op vroegsignalering, preventie, informele zorg en algemene voorzieningen in de buurt. Dit draagt bij aan een sterke samenleving waarin iedereen zo zelfstandig mogelijk kan leven. Druk op zorg, jeugdhulp en participatie wordt verminderd. Voor mensen die het (tijdelijk) zelf niet redden, wordt een passend vangnet geboden. Doelen zijn:

  • Meer mensen kunnen meedoen in de eigen leefomgeving.
  • Een passend vangnet voor mensen in een kwetsbare situatie.

Doorbraak naar Werk

Werk is een belangrijke vorm van meedoen in onze samenleving. Het zorgt voor bestaanszekerheid, het geeft eigenwaarde, het vergroot iemands sociale netwerk, samenredzaamheid en daarmee zelfredzaamheid. Werk draagt bij aan de integratie van kwetsbare groepen en is goed voor de sociale samenhang in onze stad.
Arnhem vindt het cruciaal om meer Arnhemmers aan het werk te helpen. Het liefst betaald werk, want dat is het doel. Ligt dat buiten iemands bereik, dan komen andere vormen van werk in beeld. Arnhem voert de Participatiewet uit op basis van vertrouwen. Uitgangspunt is 'aan het werk, tenzij'; gericht op een positieve aanpak en ondersteuning op maat. De begeleiding naar werk door de gemeente en haar partners is echter niet vrijblijvend. Als het te maken heeft met onwil of tegenwerking heeft dit consequenties.

De drie hoofddoelen van Participatie zijn:

  • Meer Arnhemmers richting (betaald) werk.
  • Meer Arnhemmers minder afhankelijk van inkomensondersteuning.
  • Meer inclusieve werkgelegenheid in de arbeidsmarktregio Midden Gelderland (meer passend werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt).

Vanuit de veranderopgave wordt gewerkt aan de noodzakelijke doorbraken om deze doelen te realiseren. Daarbij is het onze concrete ambitie om het aantal Arnhemmers in de bijstand terug te dringen door in te zetten op (i) het jaarlijks volgen van de landelijke trend (netto uitstroom) en (ii) 500 extra Arnhemmers uit de bijstand te laten uitstromen in vier jaar tijd.

Zorg Dichterbij

De veranderopgave Zorg Dichterbij heeft de doelstelling dat meer Arnhemmers passende en kwalitatief goede zorg en ondersteuning in hun directe woon- en leefomgeving ontvangen, waardoor mensen zo zelfredzaam en zelfstandig mogelijk kunnen leven. Dit draagt ook bij aan de doelstelling om meer kwetsbare Arnhemmers  eerder en langer (zelfstandig) thuis te laten wonen.

De focus lag in 2019 op het krijgen van meer grip op de uitgaven in het zorgdomein. Hiervoor is hard gewerkt aan het op orde krijgen van de managementinformatie zodat beter gestuurd kan worden. De zorguitgaven namen in 2019 snel toe en leidden tot financiële tekorten in de zorg. Hierdoor werd het noodzakelijk om maatregelen te nemen om de transformatie van zorg te versnellen. Het bieden van passende, effectieve en efficiënte zorg staat daarbij voorop. Daarbij willen we een beweging stimuleren van verblijfszorg naar ambulante zorg, omdat we inwoners bij voorkeur willen ondersteunen in de eigen woon- en leefomgeving. Ook willen we stimuleren dat algemene voorzieningen in de wijk en het eigen sociale netwerk beter benut worden als passend alternatief voor zorg.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2020 13:42:59 met de export van 04/24/2020 11:40:46