Het beleidsmatige kader voor het grondbeleid is verwoord in de nota Zicht op Gegronde Keuzes. In 2019 is gestart met de herijking van deze nota uit 2013. Beleidsmatig zal aansluiting worden gezocht bij de nieuwe omgevingsvisie die in de gemeente Arnhem wordt opgesteld. Op dit moment is het uitgangspunt nog steeds situationeel grondbeleid. Per locatie wordt maatwerk verricht. Het genoemde maatwerk komt tot uitdrukking bij de vaststelling van bestemmingsplannen of bestemmingsplanwijzigingen – waarbij de raad via de achterliggende (deels vertrouwelijke) exploitaties deelgenoot wordt gemaakt van mogelijke financiële implicaties.
Naast de beleidsmatige herijking van het Grondbeleid wordt ook, mede naar aanleiding van de gewijzigde BBV-regelgeving, een uitvoeringsdocument voor het Grondbedrijf opgesteld. Hierin wordt bijvoorbeeld beschreven hoe wordt omgegaan met tussentijdse winstneming, hoe met het kostenverhaal in Arnhem wordt omgegaan en zijn de actuele erfpachtvoorwaarden opgenomen.
Strategische aankopen
Bij een situationeel grondbeleid is het nog steeds mogelijk strategische gronden aan te kopen. Er kunnen zich ruimtelijke kansen voordoen, waarvoor het wenselijk is om voorafgaand aan het vaststellen van een grondexploitatie aankopen te doen. Een belangrijk onderdeel bij strategische aankopen is de afweging van financiële risico's die met de aankoop gemoeid zijn. Door vooraf een budget ter beschikking te stellen, kan snel worden gehandeld.
De totale waarde aan strategisch bezit mag maximaal € 50 miljoen bedragen. Deze bedragen zijn niet gewijzigd ten opzichte van het afgelopen jaar. In 2019 zijn er twee strategische aankopen gedaan, te weten een pand in de Varkensstraat (Korenkwartier) en een ligplaats in de Nieuwe Haven. Totale boekwaarde van het strategisch bezit bedraagt per 31-12-2019: € 15,2 miljoen.
Ontwikkelingen vastgoedmarkt
Landelijk gaat op dit moment 40% van de verkochte woningen boven de vraagprijs weg. De krappe woningmarkt leidt ook in Arnhem tot een bovengemiddelde stijging van het prijsniveau. Vergeleken met een jaar geleden zijn de prijzen met ruim 8% toegenomen. De Arnhemse woningmarkt is dan ook een echte verkopersmarkt, waar sprake is van een krappe markt met een laag beschikbaar woningaanbod. Dit vertoont zich onder andere in een groot tekort op de Arnhemse nieuwbouwmarkt. Het is dan ook van groot belang dat in Arnhem de woningvoorraad wordt aangevuld met nieuwe woningbouwprojecten en bestaande woningbouwprojecten versneld worden gerealiseerd. Vooral ook als de groeiprognoses mee worden genomen. Arnhem groeit namelijk door tot 169.000 inwoners in 2040, dit betreft een groei van circa 10.000 inwoners. De huishoudensontwikkeling zal in die periode een groei van 7% kennen. Het overgrote deel van die groei wordt in de periode tot 2025 verwacht. Na 2030 vlakt de groei af. De prognoses laten daarmee een sterke bevolkingsgroei voor de gemeente Arnhem zien. Uit de cijfers blijkt een urgentie om op korte termijn een flinke bouwproductie te realiseren. De woningbehoefte is dermate groot dat een tempoversnelling in productie noodzakelijk is. Het zwaartepunt voor de korte termijn ligt op het zorgen voor voldoende nieuwbouw om in te spelen op de acute woningvraag. In Arnhem is de behoefte aan middenhuur en koopappartementen relatief groot.
De commerciële vastgoedmarkt is nog steeds dynamisch. Zowel op de kantorenmarkt als bedrijfsruimtemarkt zijn in 2019 de opnamevolumes verder gestegen en daalde het beschikbare aanbod. Vooral in de buurt van openbaarvervoersknooppunten is de grootste vraag naar kantoorruimte.