JAARSTUKKEN 2019
portal

Stad

Gezondheid en Milieu

Gezondheid

Om de doelstelling 'Meer Arnhemmers gezonder en fitter' te realiseren, zijn verschillende activiteiten uitgevoerd, die hieronder bij de prestatiedoelen zijn aangegeven. In het kader van het bevorderen van een gezonde leefstijl zijn verder extra watertappunten in de binnenstad gerealiseerd.

Riolering

Ook in 2019 zijn weer diverse rioolvervangingen en of reparaties gerealiseerd en zijn inspecties uitgevoerd om de staat van het riool te onderzoeken. Een aantal langlopende projecten zoals in de wijken Geitenkamp en Spijkerbuurt, en herstel van het Moerriool zijn voortgezet.
De noodzakelijke rioolvervanging in de wijk Sterrenberg is voorbereid. Hierbij is ook gekeken naar kansen om in samenloop hiermee al een voorschot de nemen op de toekomstige energietransitie.
Bij rioleringsprojecten wordt altijd gekeken welke kansen er liggen op het gebied van klimaatadaptatie (zie ook het programma R5 Cultuur, recreatie en sport bij klimaatadaptatie).

Afval

Als afronding van het omgekeerd inzamelen zijn de ondergrondse containers in 2019 (opnieuw) afgesloten en met een pas toegankelijk gemaakt. Dit traject is begeleid met een uitgebreide voorlichtingscampagne.
In 2018 is een sterke vervuiling van het PBD-afval geconstateerd met als gevolg dat een grote hoeveelheid van het ingezamelde materiaal is afgekeurd. In 2019 is een uitgebreide campagne gevoerd om de kwaliteit te verbeteren. Verder  is een voorsorteringsstap ingevoerd: hiermee wordt de grootste vervuiling uit het ingezamelde PBD-afval verwijderd.
In 2019 is voorts het nieuwe contract voor de verwerking van restafval Europees aanbesteed (ingangsdatum 1 januari 2020) en is gewerkt aan de voorbereiding van de nieuwe aanbesteding voor de inzameling van huishoudelijk afval.
Niet in de laatste plaats zijn in 2019 de door de Raad geformuleerde randvoorwaarden voor de invoering van Diftar uitgewerkt.

Milieubeheer

Bodem
Vanwege de actuele loodproblematiek is gestart met saneren van tuinen (met name in het Spijkerkwartier)  met humane risico's. De grondwal bij de Bethaniënstraat is onderzocht op verzoek van de woonwagenbewoners. Middels een convenant is de samenwerking met Vitens en provincie versterkt om het grondwater schoon te houden voor toekomstig drinkwater. Voor PFAS is een start gemaakt met het bepalen van de achtergrondwaarden.
Hieronder bij de prestatiedoelen staan voor de overige milieu-onderwerpen aangegeven.

Handhaving

In 2019 is toegewerkt naar het op sterkte brengen van de afdeling. Per 1-1-2020 heeft het team Handhaving de omvang bereikt die de raad heeft gewenst. Ook is toegewerkt naar een vorm waarin gerichter gestuurd kan worden op inzet van handhavers en waarbij ook managementinformatie makkelijker beschikbaar komt (zo is Fixi, ons nieuwe meldingensysteem, inmiddels in gebruik genomen).

Prestatiedoelen

Bevorderen gezonde leefstijl

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Door verbreding in de stad van programma's als JOGG en GO!, is ingezet op een ketenaanpak van overgewicht bij kinderen en aanpak van de achterliggende problematiek, op meer bewegen en gezonder eten en drinken op de basisscholen en in het naschoolse aanbod.
In het voortgezet onderwijs is voorlichting gegeven over middelengebruik (alcohol, drugs). In de loop van 2019 zijn alle sportaccommodaties van het Sportbedrijf en bijvoorbeeld de kinderboerderijen rookvrij geworden.
Daarnaast is in 2019 samen met de schoolbesturen PO het '2+1+2' concept ontwikkeld, met als doel kinderen wekelijks meer te laten bewegen, tijdens en na schooltijd.

Toekomstbestendige Jeugdgezondheidszorg als sterke preventieve basis

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Nagenoeg alle kinderen worden tijdig gezien binnen de jeugdgezondheidszorg en waar nodig wordt specialistische ondersteuning geboden. Om de druk op de specialistische zorg te verminderen, wordt binnen de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) gepoogd meer nadruk te leggen op het ondersteunen van ouders bij het opvoeden en opgroeien van kinderen.

Leefomgeving (lucht, bodem, geluid en externe veiligheid) voldoet aan normen

Turap 2 2019

Lucht - 10% reductie van roet en NOx (stikstofoxiden) in 2020, ten opzichte van 2015 - op koers
Maatregelen om dit doel te halen zijn opgenomen in de uitvoeringsagenda luchtkwaliteit (luchtagenda), die in februari 2019 door de raad is vastgesteld. Maatregelen uit het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) hebben in het verleden ook effect gehad op deze doelen, maar waren vooral bedoeld voor het oplossen van knelpunten. De luchtagenda borduurt voort op maatregelen uit het NSL en bevat de volgende vier concrete hoofdmaatregelen: 1) Milieuzone personenverkeer (2019) 2) milieuzone bestelverkeer (2020), 3) dosering van verkeer buiten de stad, 4) uitbreiding walstroom Rijnkade. Deze maatregelen leiden tot een generieke verbetering van de luchtkwaliteit in heel Arnhem.

Bodem - Het aantal bodemverontreinigingen met risico's (humaan & milieu) - op  koers
De aanpak van locaties met een milieurisico ligt op koers. Door de langjarige aanpak blijft het aantal ongeveer gelijk (20); het betreft in hoofdzaak locaties met een te beheersen verspreidingsrisico.

Geluid - Aantal ernstig gehinderden/slaapgestoorde inwoners tgv wegverkeerslawaai - niet op koers
In 2017 is in het kader van Omgevingslawaai vastgesteld wat het aantal geluidgehinderden en slaapverstoorden was ten opzichte van 2011. Beide indicatoren waren hoger. Oorzaak: veel nieuwe ontwikkelingen (nieuwe woningen) op geluidbelaste locaties, zonder dat er middelen besteed werden aan maatregelen (zie rapportage geluidkaarten 2017 op website www.arnhem.nl)*

Externe veiligheid - Aantal malen afgeweken van het externe veiligheidsrisico in woonwijken - op koers
In 2019 is er geen toename geweest van het externe veiligheidsrisico in woonwijken. Er is dus 0 maal afgeweken.

Jaarverslag 2019

Bodem - Het aantal bodemverontreinigingen met risico's (humaan & milieu) - gedeeltelijk op koers.
De aanpak van locaties met een milieurisico (verspreiding) ligt op koers. Door de langjarige aanpak blijft het aantal ongeveer gelijk (21);  Door de actuele loodproblematiek zijn er inmiddels 16 locaties met humane risico's (dit is een kleine toename, gedeeltelijk op koers). Deze locaties worden in 2019/2020 gesaneerd.

Geluid - Aantal ernstig gehinderden/ Aantal ernstig slaapgestoorde inwoners ten gevolge van wegverkeerslawaai - niet op koers.
In 2017 is in het kader van Omgevingslawaai vastgesteld wat het aantal geluidgehinderden en slaapverstoorden was ten opzichte van 2011. Beide indicatoren waren hoger. Dit is in 2019 niet veranderd, doordat veel nieuwe ontwikkelingen (nieuwe woningen en transformaties van kantoren naar woningen) op geluidbelaste locaties hebben plaatsgevonden.

Externe veiligheid - Aantal malen afgeweken van het externe veiligheidsrisico in woonwijken - op koers.
In 2019 is er geen toename geweest van het externe veiligheidsrisico in woonwijken. Er is dus 0 maal afgeweken.

Lucht -  10% reductie van roet en NOx (stikstofoxiden) in 2020, ten opzichte van 2015 - op koers.
De Luchtagenda geeft invulling aan het verlagen van stikstof en fijnstof in de stad, en heeft impact op de uitstoot van CO2, met onder andere een Euro 3 milieuzone, het stimuleren van elektrisch (deel)vervoer en duurzame stadslogistiek.

Voldoen aan doelen NEMIA

Turap 2 2019

In een separate voortgangsrapportage van NEMIA zal de voortgang op de doelen worden gerapporteerd. Deze rapportage wordt verwacht in het najaar van 2019.

Jaarverslag 2019

Zie de toelichting bij de doelen bij de Veranderopgave Klimaat en Energie.

Hergebruik afvalstromen

Turap 2 2019

Omgekeerd Inzamelen is vanaf 2018 in de hele stad ingevoerd. Deze beleidswijziging levert tot nu toe nog niet de verwachte scheidingsresultaten op. Door het open zetten van de restafvalcontainers is de hoeveelheid restafval gestegen. Ook op scheidingsgebied bleven de resultaten achter: de hoge mate van vervuiling van de PBD-fractie leidde tot minder hergebruik en meer als restafval af te voeren materiaal. Na het opheffen van de last onder dwangsom door de Autoriteit Persoonsgegevens zijn we in mei 2019 weer gestart met het afsluiten van de ondergrondse containers. Eind oktober zijn alle containers opnieuw afgesloten en uitsluitend met de afvalpas toegankelijk.
Ook de PMD-vervuiling is door verschillende interventies teruggebracht tot een aanvaardbaar niveau.
Met de invoering van een prijsprikkel (DIFTAR) in 2020 wordt verwacht dat er een extra impuls kan worden gegeven aan deze ambities. De landelijke doelstellingen voor 2020 70% afvalscheiding en 100 kg. restafval zullen echter nog niet gehaald worden.

Jaarverslag 2019

De ambitie is niet volledig gehaald. Het hergebruik van de afvalstromen is in 2019 iets lager uitgevallen dan de ambitie. De reden hiervan is dat de afvalcontainers om privacyredenen een groot deel van het jaar zonder pas geopend konden worden. Vanaf het najaar, het moment dat de containers weer afgesloten zijn, is weer een daling te zien van de hoeveelheid restafval.

Beperken gevolgen van extreme wateroverlast

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

In 2019 is gewerkt aan het plan van aanpak voor klimaatadaptatie. Daarin staan onder andere maatregelen ter voorkoming van wateroverlast. Dit plan wordt begin 2020 aan de raad aangeboden. Bij projecten die in 2019 zijn uitgevoerd of voorbereid heeft voorkomen van wateroverlast een belangrijke rol gespeeld en zijn aanvullende maatregelen getroffen.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2020 13:42:59 met de export van 04/24/2020 11:40:46