JAARSTUKKEN 2019
portal

Stad

Veiligheid

Arnhem moet Veiliger! De ambitie is vastgelegd in de kadernota veiligheid die in februari 2019 door de gemeenteraad is aangenomen. Een stevige opgave die met de landelijke tendens van stijgende criminaliteit nog urgenter wordt.

In 2019 is hier al concreet een begin mee gemaakt door in te zetten op:
1. Wijkaanpak - In diverse wijken is door de burgemeester het gesprek gevoerd over wijkveiligheid en zijn de problemen van bewoners op het gebied van de veiligheid opgehaald en geïnventariseerd. In Malburgen, Klarendal en de Geitenkamp heeft dit inmiddels geresulteerd in een integrale projectaanpak tot op straat- en buurtniveau. In 2020 wordt verder uitvoering gegeven aan de veiligheidsthema's per wijk/gebied door onder andere de inzet van straatcoaches en het voorkomen van aanwas van jonge (drugs)criminelen.

2. Ondermijning - Ondermijnende criminaliteit schaadt de samenleving. Er is direct en met alle beschikbare bestuurlijke en strafrechtelijke middelen opgetreden. Met het intrekken van vergunningen, sluiting van (horeca)panden is een norm gesteld en een signaal afgegeven dat Arnhem geen ruimte biedt voor deze vorm van criminaliteit. Met sluiting van horecapanden op grond van de openbare orde is bijgedragen aan de aantrekkelijkheid en veiligheid in het Korenkwartier. Het opgerichte Interventieteam Ondermijning Arnhem met deelname van gemeente, politie en Regionale Informatie- en Expertise Centra (RIEC), onderzoekt en analyseert kwetsbare sectoren en locaties. Het heeft een integrale controle uitgevoerd op het bedrijventerrein Het Broek. Met de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen is afgesproken om de veiligheid op alle bedrijventerreinen te bevorderen.
Arnhem heeft zich aangemeld voor deelname aan Citydeal, een landelijk platform voor de kennisdeling op fenomenen voor een effectieve lokale aanpak op ondermijning.

3. Radicalisering - De aandacht voor radicalisering blijft onverminderd nodig, getuige de aanhouding eind 2018 in Arnhem van personen die verdacht worden van de voorbereiding van een terroristische aanslag en de terugkeer naar Nederland van hen die zijn afgereisd naar IS-strijdgebied en na detentie weer gaan deelnemen aan het maatschappelijk leven. In een persoonsgerichte aanpak in samenwerking met het Veiligheidshuis worden 25 personen besproken en gevolgd. De Universiteit Utrecht heeft onderzoek gedaan naar de lokale aanpak. Het evaluatieonderzoek 'Al doende leren' stelt dat Arnhem een krachtige uitgangspositie heeft van waaruit de aanpak verder versterkt kan worden. De aanbevelingen uit het rapport (a. zichtbaar maken van de lokale aanpak en b. (meer) betrekken van het onderwijs), krijgen een vervolg in de aanpak voor de komende jaren. Er is een quickscan uitgevoerd naar rechts-extremisme. De ervaring met de lokale aanpak van radicalisering uit de afgelopen jaren wordt begin 2020 breed gedeeld in een kennisbijeenkomst.

4. Evenementen - In 2019 hebben er in Arnhem weer veel evenementen plaatsgevonden zoals Koningsdag, 75-jarige herdenking Slag om Arnhem, voetbalwedstrijden van Vitesse, diverse muzikale evenementen in GelreDome en demonstraties waaronder van boeren en Koerden. Samen met de verschillende veiligheidsdiensten is ervoor gezorgd dat deze ordentelijk en veilig konden plaatsvinden.

Prestatiedoelen

Basisveiligheid op orde

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Zie de toelichting bij het doel hieronder 'Veilig in stad en wijken'.

Veilig in stad en wijken

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

In februari 2019 is de kadernota Veiligheid 2018-2022 vastgesteld als kompas voor de lokale aanpak en prioritering. Veiligheid is het fundament voor burgers om vrij te kunnen bewegen en te ontplooien, hierdoor kunnen buurten en wijken bloeien en het geeft vertrouwen aan ondernemers.  
In nauwe samenwerking met politie en het Openbaar Ministerie (OM) is ingezet op verschillende thema's en onderwerpen op het gebied van openbare orde en veiligheid. Na een jarenlange daling van het aantal misdrijven is de omvang van criminaliteit in Arnhem - evenals de landelijke tendens - gestegen. De door de raad gegeven bevoegdheid aan de burgemeester om gebruik te maken van mobiel cameratoezicht, biedt daarentegen weer een nieuwe mogelijkheid in de strijd tegen criminaliteit.

  • In 2019 is geïnvesteerd in de aanpak van de wijkveiligheid. Met wijkbewoners in de diverse wijken is gesproken en zijn de veiligheidsthema's per wijk/gebied opgehaald die in 2020 e.v. in uitvoering komen. In 3 wijken is er op buurt-, straatniveau een integrale projectaanpak gestart.
  • In 7 gevallen is er geacteerd op overlastgevende jeugdgroepen waarvan 2 in het Veiligheidshuis omdat er sprake was van criminaliteit.
  • Er zijn integrale acties uitgevoerd, gericht op overlastgevende panden in de wijken.

Ondermijning tast direct en indirect de openbare orde aan en ontwricht de samenleving. In 2019 zijn stappen gezet om barrières op te werpen en om normerend op te treden.

  • Een Interventieteam Ondermijning Arnhem is opgericht waarin acties worden voorbereid en uitgevoerd, gericht op fenomenen of locaties zoals op het bedrijventerrein Het Broek.
  • Met de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen is afgesproken om samen te werken aan de veiligheid op alle bedrijventerreinen.
  • Arnhem heeft zich aangemeld voor deelname aan Citydeal, een landelijk platform voor de kennisdeling voor een effectieve aanpak op ondermijning.
  • In het Horecaconcentratiegebied is handhavend opgetreden door het sluiten van panden en het intrekken van vergunningen wat bijdraagt aan het veilig uitgaan. Verder zijn er bestuursrechtelijke maatregelen getroffen waaronder het sluiten van woningen en panden in verband met het aantreffen van hennep en andere drugs.

- De lokale aanpak wordt in 2020 voortvarend doorgezet door onder andere het aanscherpen van de Bibob-beleidsregels opdat criminaliteit niet loont en om potentiële criminelen in Arnhem te weren.

Lokaal is er een rem gezet op de verkoop en het gebruik van lachgas in de horeca.

In het Veiligheidshuis wordt aan diverse casustafels een persoonsgerichte aanpak ontwikkeld om criminaliteit te stoppen en om een beter toekomstperspectief aan te bieden.

Het Rijk heeft ingestemd met deelname van Arnhem aan het landelijke experiment gesloten coffeeshopketen. De voorbereiding is gestart met bestuurlijke gesprekken met alle lokale coffeeshophouders. Komend jaar wordt dit actief opgevolgd.

Bestrijden van uitsluiting en intolerantie

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Discriminatie is strafbaar. Het maakt levens kapot. Een ieder moet zich vrij kunnen voelen in Arnhem zonder zich te moeten verstoppen. In de kadernota Veiligheid is dit thema dan ook als prioriteit opgenomen. Dat heeft er toe geleid dat er in de driehoek met het OM en de politie afspraken zijn gemaakt over vervolging en over professionalisering van de aangifte. Het meldpunt discriminatie heeft een samenwerking met het Horecadeurpanel Arnhem tegen discriminatie in het horecaconcentratie gebied. Uit onderzoek naar seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag, tegenover vrouwen in de publieke ruimte in Arnhem, is gebleken dat een groot aantal vrouwen hier ervaring mee heeft. Dit wordt in 2020 vertaald in diverse  interventies.

Bestrijding van radicalisering

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Zie de toelichting bij het doel hieronder 'Uitvoeringsplan radicalisering'.

Realisatie uitvoeringsplan Radicalisering

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Het dreigingsniveau is door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) bijgesteld naar niveau 3, wat nog altijd betekent dat een terroristische dreiging aanzienlijk is. De aanhouding in Arnhem eind 2018 van een aantal verdachten benadrukt dit. Dat maakt dat Arnhem zich blijft inzetten voor de strijd tegen radicalisering. Zo is het Uitvoeringsplan radicalisering 2019 omgezet in concrete acties eventueel met doorloop in 2020.

  • Er is training verzorgd voor moeders in het omgaan met opvoedvraagstukken en vergroting van de weerbaarheid tegen radicalisering.
  • Een tiental jongeren is in opleiding om als netwerkregisseur te kunnen inzetten bij hulpvragen rondom radicalisering en andere vormen van extremisme en onwenselijk gedrag.
  • In het Veiligheidshuis regio Arnhem is op circa 25 personen casusoverleg en casusbegeleiding georganiseerd.
  • Er is met lokale, regionale en landelijke diensten zoals de NCTV en de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) expertise gedeeld over de lokale aanpak en over individuele casussen. Regionaal deelt Arnhem de expertise met andere gemeenten.
  • In opdracht van de gemeente heeft de Universiteit Utrecht  onderzoek gedaan naar de lokale aanpak. Het evaluatieonderzoek 'Al doende leren' stelt dat Arnhem een krachtige uitgangspositie heeft van waaruit de aanpak verder versterkt kan worden. De aanbevelingen uit het rapport (a. zichtbaar maken van de lokale aanpak en b. (meer) betrekken van het onderwijs), krijgen een vervolg in de aanpak voor de komende jaren.
  • Er is een quickscan uitgevoerd naar rechts-extremisme. Hoewel blijkt dat de zichtbare aanhang is afgenomen, is waakzaamheid en vroegsignalering van spanningen geboden. De eerste 50 professionals zijn op het gebied van rechts-extremisme voorgelicht.  

Bestrijding van mensenhandel

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Zie de toelichting bij het doel hieronder 'Realisatie uitvoeringsplan mensenhandel'.

Realisatie uitvoeringsplan Mensenhandel

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Slachtoffers van mensenhandel zijn vaak voor de rest van hun leven getekend en getraumatiseerd. Met het landelijke programma 'samen tegen mensenhandel' wordt door Rijk, gemeenten, politie ingezet op het bestrijden van deze wrede misdaadvorm. De uitvoering in Arnhem in 2019 vindt de basis in het uitvoeringsplan mensenhandel 2017-2020.

  • Er zijn binnen verschillende dienstonderdelen van de gemeente tien aandachtsfunctionarissen aangesteld om mensenhandel te signaleren en de handelingsverlegenheid weg te nemen. In een periodiek overleg worden onder leiding van de ketenregisseur mensenhandel casussen besproken en, als daar aanleiding voor is, doorgezet voor verder onderzoek en opsporing, en hulp aan slachtoffers.
  • In een brede bijeenkomst van verschillende zorg- en welzijnsorganisaties en het onderwijs is gestart met het inrichten van een netwerk van externe aandachtsfunctionarissen gericht op deskundigheidsbevordering, vroegtijdige signalering en wegnemen van handelingsverlegenheid.
  • Om jongeren bewust te maken van de risico's op criminele uitbuiting is op het Montessori college Arnhem een Instagramactie georganiseerd.
  • Zorgcoördinatie is ingezet voor het ondersteunen en regelen van slachtofferhulp bij circa 25 personen.
  • Het proces van signaleren, melden en casusbehandeling is verder aangescherpt door de ketenregisseur. Er is een signaleringsprotocol voor professionals opgesteld en met Veilig Thuis zijn afspraken gemaakt over aanmelding en advies.
  • In het screeningsoverleg mensenhandel in het Veiligheidshuis zijn 25 casussen besproken waarvan er vier met voldoende indicatie voor verder onderzoek, opsporing en hulp aan het slachtoffer. In één casus heeft dat geleid tot een veroordeling.
  • Voor 2020 wordt de aanpak voortgezet langs de lijn van het landelijke programma en in regionaal verband.

Aanpassing/herijking Arnhems prostitutiebeleid

Turap 2 2019

Aanpassen van het lokaal prostitutiebeleid is in afwachting van landelijke regulering van het sekswerk. In het regeerakkoord is afgesproken een nieuw wetsvoorstel in te dienen in vervolg op de aangehouden behandeling van de Wrp (wet regulering prostitutie en misstanden in de seksbranche)  in de 1e Kamer. De oorspronkelijke planning is bijgesteld. Het nieuwe wetsvoorstel zal naar verwachting in de tweede helft van 2019 in consultatie gaan en in 2020 naar de Kamer. Arnhem is aangesloten op de ontwikkeling met de deelname aan het Landelijk Overleg Prostitutie.

Jaarverslag 2019

Eind 2019 is nieuwe prostitutiewetgeving (Wet regulering sekswerk) in consultatie gebracht. De wens om te komen tot landelijke regulering is opgenomen in het Regeerakkoord. De ontwikkelingen worden gevolgd waarna lokale herijking van het prostitutiebeleid nodig is. Met de nieuwe wetgeving wordt ook ingezet op tegengaan van seksuele uitbuiting. Arnhem neemt deel aan het landelijk programma prostitutie onder leiding van het ministerie van Veiligheid & Justitie. In 2019 is er dertig keer door het Prostitutie Controle Team (PCT) gecontroleerd op illegale prostitutie en daarbij gehandhaafd, waaronder één keer een beëindiging van de bedrijfsvoering van een massagesalon. Bestuurlijke rapportages worden ook beoordeeld op signalen van mensenhandel. Op de vergunde seksinrichting is toezicht gehouden door PCT en handhaving.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2020 13:42:59 met de export van 04/24/2020 11:40:46