JAARSTUKKEN 2019
portal

Stad

Algemeen bestuur en publieke dienstverlening

Gemeenteraad

Door de vorming van een tweetal raadswerkgroepen (Burgerparticipatie en Omgevingswet) heeft de raad een impuls gegeven aan het realiseren van meer betrokkenheid van inwoners bij de maatschappelijke en fysieke opgaven en uitdagingen waarvoor de stad als geheel en de wijken in het bijzonder zich gesteld zien. De ingezette wijksturing liep eind 2019 naar het eerste moment van kwalitatieve evaluatie.

Tezamen met het college heeft de raad - met de auditcommissie als voorpost - gestalte gegeven aan de verhoging van de leesbaarheid en begrijpelijkheid van de financiële producten, met name de begroting.

Blijvende aandacht is besteed aan de politiek-bestuurlijke samenwerking tussen de fracties en tussen raad en college. Een breuk tussen de coalitiefracties ontstond kort voor het zomerreces. Deze kon succesvol worden gelijmd onder leiding van de heren Markink en Groot Wassink en mevrouw Faber.

Het vergadermodel van de raad is onderwerp geweest van monitoring. Door de agendacommissie, op voorstel van de werkgroep monitoring vergadermodel, werden enige wijzigingen in het vergadermodel aangebracht. De raad legde de regels omtrent geheimhouding vast op basis van eerdere besluiten en recente ervaringen.

Rekenkamer

In 2019 is onder andere een onderzoek afgerond naar schulddienstverlening, een onderzoek gehouden naar jeugdzorg (afronding 2020) en is een onderzoek naar 'Van wijken weten' voorbereid en opgestart. Een vooronderzoek naar De Connectie heeft geleid tot een raadsbrief.
De rekenkamer Arnhem brengt jaarlijks, voor 1 april, een jaarverslag en jaarplan uit.

Griffie

De griffie heeft de uitvoering van haar kerntaken op bestendige wijze voortgezet. Zij leverde extra inzet in de ondersteuning van de raadswerkgroepen Burgerparticipatie en Omgevingswet.

College van burgemeester en wethouders

Vorig jaar heeft het college in nauwe samenwerking met de auditcommissie en de raad de gezamenlijke ambitie opgepakt om te komen tot een andere opzet van de begroting. De leesbaarheid en toegankelijkheid zijn verbeterd en de begroting is meer SMART gemaakt (motie 17M75 d.d.6 november 2017). In dit traject zijn de aanbevelingen van de rekenkamer, op basis van haar onderzoek naar de "Navolgbaarheid van het coalitieakkoord" meegenomen. In de komende jaren worden verder stappen gezet om de begroting te verbeteren.

Het college heeft samen met de raad blijvend aandacht besteed aan een goede relatie.

Het college vindt het belangrijk om vroegtijdig met inwoners en ondernemers in de stad, in buurten en raden over beleidsvoornemens in gesprek te gaan. Een voorbeeld is dat de raadsvoorstellen zijn aangepast. Er wordt nadrukkelijk en transparant stilgestaan bij de wijze waarop de betrokkenheid van inwoners en ondernemers is vormgegeven.

Prestatiedoelen

Bestuurlijk stelsel afstemmen op wijksturing

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Eén wethouder heeft de portefeuille Wijksturing en Wijkzaken. De 24 wijken zijn ingedeeld in 8 gebieden. Elk gebied heeft een verantwoordelijk wethouder.

Verdere digitalisering publieke dienstverlening

Turap 2 2019

Aanhoudende ICT-problemen (met hardware, netwerk en zaaksysteem) hebben geregeld geleid tot verstoring van de dienstverlening bij zowel Klantenservice als Burgerzaken. De kwetsbaarheid van de ICT-omgeving (gemeentebreed) is voor De Connectie en gemeente Arnhem reden geweest om in 2018 nader onderzoek uit te voeren naar de infrastructuur en ICT-keten. De uitkomsten hiervan zijn vertaald in een verbeterplan en na de grootschalige ICT-storing begin 2019 worden de inspanningen om de structurele problemen op te lossen stilaan merkbaar. Dat de aandacht nog vooral gaat naar het borgen van de continuïteit van de dienstverlening, zet evenwel een rem op de doorontwikkeling.   
Intussen lopen bij Burgerzaken diverse digitaliseringsprojecten. De digitalisering van het archief van de burgerlijke stand bleek in de voorbereiding weliswaar een langere doorlooptijd te kosten dan voorzien, maar vordert gestaag en wordt naar verwachting nog voor het einde van 2019 afgerond. Verder is gestart met de voorbereiding van een belangrijke upgrade van de vakapplicatie Key2Burgerzaken, die de mogelijkheid biedt tot gefaseerde uitbreiding van de online dienstverlening aan burgers en ondernemers en van gedeeltelijke automatisering van achterliggende werkprocessen

Jaarverslag 2019

In 2019 is het archief van akten van de burgerlijke stand gedigitaliseerd. De ontsluiting van dit digitale archief voor de medewerkers moet nog wel geregeld worden. Onderzocht is of dit digitale archief ook rechtstreeks ontsloten kan worden voor de burger; dit stuit echter vooralsnog op juridische en technische bezwaren.
Verder zijn volgens plan de voorbereidingen getroffen om aanvullende diensten aan burgers en ondernemers te digitaliseren door middel van een nieuwe, fasegewijs op te leveren vakapplicatie. Hiermee worden vanaf 2020 nieuwe e-diensten beschikbaar gesteld, bijvoorbeeld voor de aangifte van overlijden. Het tempo waarin dit gerealiseerd kan worden, is mede afhankelijk van de voortgang met de doorontwikkeling van de nieuwe applicatie door de leverancier.

Positionering van Arnhem in de regionale, landelijke en grensoverschrijdende netwerken

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

VNG, G40: De fysieke, sociale en economische pijlers van de G40 zijn ook voor deze bestuursperiode weer bemenst met Arnhemse wethouders. Als lid/ partner van VNG en G40 nam Arnhem zowel bestuurlijk als ambtelijk deel aan diverse overleggen, themagroepen en lobbytrajecten die vanuit deze netwerken werden gevoerd.

Met het de regio Arnhem-Nijmegen werkte Arnhem samen met de regiogemeenten door aan vraagstukken op gebied van economie, wonen, mobiliteit en duurzaamheid. In december 2019 hebben de wethouders mobiliteit van de 18 regiogemeenten het regionale programma Duurzame Mobiliteit en Bereikbaarheid 2020 – 2023. Er is gewerkt aan de
Voorbereiding  woondeal met Rijk en provincie in verband met grote woningbouwopgave die op de regio afkomt met tevens aandacht voor het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in wijken. Er is gestart met de uitwerking van de Regionale Energiestrategie (RES) samen met overheden, maatschappelijke partners en burgers. De economische agenda is uitgewerkt met als thema's: toerisme, circulariteit en human capital.

In april 2019 zijn de regiogemeenten gestart met de versterking van de samenwerking in de regio Arnhem-Nijmegen. Ze werkten aan een sterkere regio, met één visie, één agenda en één gezicht naar buiten en een bijpassende werkwijze. De regiogemeenten willen meer transparante en democratisch gelegitimeerde regionale besluitvorming én meer slagkracht organiseren op inhoud. De opgaven en ambities voor de regio zijn groot en veelomvattend. Ze vragen een bovenlokale aanpak én een krachtiger besturing. Onze regio groeit door toenemende inwoneraantallen, waarbij tegelijkertijd kwalitatieve welvaartsontwikkeling achterblijft. Er is gezamenlijke inzet nodig om iedereen werk en huisvesting te kunnen bieden en ook om de regio bereikbaar te houden; de regio duurzaam, energieneutraal en circulair te maken. Een samenhangende regionale agenda die we met een grotere overtuigingskracht neerzetten moet er ook voor zorgen dat we beter samen werken met Provincie, Rijk en Europa en slimme allianties kunnen vormen met partners in de samenleving. Er wordt toegewerkt naar definitieve voorstellen in april 2020.

Bureau Brussel werkte ook in 2019 door aan de profilering van de regio in Europa. Onder meer door activiteiten tijdens de European Week of Regions and Cities. Er was een programma met regionale stakeholders en regiobestuurders, met lobbygesprekken over ICE en schone scheepvaart en eigen workshops rond de thema’s mobiliteit en energieopslag. De activiteiten leverden nieuwe Europese projecten, kennis en subsidies op. Voor Arnhem startten in 2019 onder meer de EU projecten eHUBS (deelmobiliteit hubs) en HECTOR (waterstof huisvuil wagen). De regio is er in 2019 via Bureau Brussel in geslaagd om de Europese Polis Conferentie 2020 over duurzame mobiliteit naar de regio te halen.

De regio werkte samen met de provincie en de Economic Board aan de economische profilering van de regio. In 2019 is een verbinding gemaakt tussen de agenda Economic Board en de investeringsagenda Arnhem-Nijmegen.

In de Euregio werkte Arnhem door aan grensoverschrijdende samenwerking en projecten in het Euregiogebied. Vanuit Arnhem is er in 2019 bijgedragen aan de ontwikkeling van de Strategische Agenda 2020 van de Euregio. Speerpunten van deze agenda: duurzame economische ontwikkeling, Soft-skills en versterken Euregionale betrokkenheid. De agenda wordt voor de zomer van 2020 vastgesteld door de leden van de Euregio. Het 100.000+ stedennetwerk Euregio werkte dit jaar verder aan de duurzaamheidsagenda ( kennisuitwisseling en projecten). De burgemeesters van de steden ontmoetten elkaar tijdens een conferentie in Duisburg met thema's schone scheepvaart, duurzame mobiliteit en waterstof.

Toegankelijke publieke dienstverlening

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Alle producten en diensten die digitaal aangevraagd kunnen en mogen worden, worden digitaal aangeboden. Daarnaast kunnen minder digivaardigen ook altijd aan de balie terecht.
Medio 2019 zijn Burgerzaken en Klantenservice, in samenwerking met Communicatie, Zorgbelang en enkele taalambassadeurs, gestart met een pilot voor laaggeletterden. Telefonisten en baliemedewerkers zijn getraind in het herkennen en bespreekbaar maken van laaggeletterdheid en verwijzen in voorkomende gevallen actief door naar het Taalhuis. De pilot wordt in 2020 geëvalueerd.
Verder is in 2019 een aanvang gemaakt met het herschrijven van de uitgaande brieven van Burgerzaken naar minder ambtelijke, beter leesbare en klantgerichtere taal. Dit project wordt in 2020 voortgezet.

Toegankelijk bestuur

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Het college hecht veel waarde aan de samenwerking met inwoners, raad en organisaties. Hierbij is het uitgangspunt om vroegtijdig met de raad, inwoners en partijen in gesprek te gaan. Bewoners, organisaties en ondernemers weten de teams Leefomgeving veelal te vinden. Van Wijken Weten heeft zich doorontwikkeld naar een volwassen en vertrouwde werkwijze in de Arnhemse wijken.

  • Er zijn verschillende participatietrajecten rondom thema's gestart, zoals bijvoorbeeld in het kader van de Omgevingsvisie en het bomenplan. Maar ook participatie Korenkwartier en de Bakermat zijn mooie voorbeelden van participatie.
  • Start raadswerkgroep en programmagroep. De programmagroep is gestart met de aanpassing van de raadsvoorstellen plus bijbehorend begeleidings- en monitoringsaanpak. Ook het proces om tot een nieuwe participatietool te komen is gestart.
  • We hebben een nieuw instrument geïntroduceerd: doelgeroepsegmentatie (citisen). Met name om beter de "stille groepen" te kunnen bereiken.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2020 13:42:59 met de export van 04/24/2020 11:40:46