Actuele kaders
- Aanpak Wateroverlast Arnhem-Noord (2015);
- Waterplan (gezamenlijk plan van gemeente en beide waterschappen);
- Fonteinenvisie;
- Gemeentelijke Rioleringsplan 2014-2018 (2015 en in 2019 verlengd);
- Waterbeheerplannen van beide Waterschappen;
Ambitie
Het beleidsveld 'Water' omvat onder meer beheer en onderhoud van afkoppelvoorzieningen (deze voorzieningen zorgen er voor dat regenwater niet in het riool terecht komt maar in de bodem zakt), ecozones, moerassen, sloten, paddenpoelen én oppervlaktewater(bodems) zoals de Immerlooplas, Nieuwehaven, Defensiehaven, haven van Coers, Rijnkade, Nieuwe kade en de dijkdoorbraakkolken. Ook het onderhoud aan civieltechnische watergerelateerde werken, zoals beekriolen, duikers, beschoeiingen en fonteinen hoort in deze categorie. De ambitie is:
- het watersysteem op orde brengen en houden;
- met de (water)partners de watergerelateerde opgaven oplossen door zoveel mogelijk voor ruimtelijke oplossingen te kiezen waarbij het water tegelijk een rol kan spelen in het vergroenen en verkoelen van de stad.
Planning
Tot 2020 worden systematisch alle duikers & beekriolen geïnspecteerd die onder de spoor-, snel- en hoofdwegen liggen. Door reiniging en inspectie van de duikers en beekriolen kan de fysieke conditie (het schadebeeld) worden beoordeeld en de onderhoudsbehoefte in beeld worden gebracht. Op basis daarvan worden ook in deze planperiode de beheersmaatregelen uitgezet.
Het baggeren van de Defensiehaven is noodzakelijk en zal in 2019 worden uitgevoerd. Hiervoor is in 2019 in deze MJPB € 500.000 opgenomen.
Resultaat 2019
Het in 2019 geplande baggeren van de Defensiehaven moest worden uitgesteld waardoor de uitgaven voor dit product achter gebleven zijn op de begroting. Door de landelijke PFAS-problematiek kon geen afzet voor de vrijkomende bagger worden gevonden waardoor de werkzaamheden geen doorgang konden vinden. Ondertussen is hier een oplossing voor gekomen en zullen de werkzaamheden in 2020 worden uitgevoerd.
Voor de AKU-fontein en herinrichting van het Gele Rijdersplein was in 2019 een onttrekking uit de Bestemmingsreserve BuitenGewoonBeter (€ 500.000) voorzien. Door vertraging van dit project is de onttrekking uitgesteld.