JAARSTUKKEN 2019
portal

Veranderopgaven

Vitale economie Arnhem Nijmegen

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat

Om een zo'n aantrekkelijk mogelijk vestigingsklimaat te hebben en behouden werken we samen met partijen in de stad aan zowel de ruimtelijk-economische vraagstukken als bereikbaarheid van werklocaties en voldoende ruimte om te ondernemen. Daarnaast werken we ook samen aan het verbeteren van dienstverlening en uitwisseling van kennis.
Enkele voorbeelden van resultaten in 2019 zijn:

  • Fysiek vergroenen van entrees open bedrijventerreinen onder initiatiefneming van de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen. Dit vergroenen draagt bij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit, waterberging en aantrekkelijk vestigingsklimaat.
  • Na een intensief samenwerkingstraject hebben diverse bedrijfskoepels in Arnhem onder penvoering van VNO-NCW een subsidie aangevraagd bij de provincie voor uitvoeren ven energiescans voor de Verplichte Erkende Maatregelen. De gemeente heeft deze subsidieregeling aangevuld en verruimd zodat naast midden- en grootverbruikers ook kleinverbruikers van energie hier gebruik van kunnen maken.
  • Visie op Transformatie is wegens succes beëindigd in samenspraak met de stad.  De visie had als doel het terugdringen van (incourante) kantoormeters in de stad. Dit verliep zeer succesvol. Aangezien transformatie vooral werden toegestaan binnen de vier prioriteitsgebieden en de gemeente juist meer wilde sturen op kwaliteit in de stad en per transformatie, is besloten om de visie te beëindigen. Waarbij het principe van oppakken van initiatieven in stand is gehouden.
  • Samen met de stad is gewerkt aan een Visie op de Nieuwe Haven. Deze is in december 2019 vastgesteld door het college.

Optimale dienstverlening aan ondernemers en partijen

Van Bedrijven Weten is verder uitgewerkt en dat heeft eind 2019 geresulteerd in een besluit van het college om in 2020 een pilot Van Bedrijven Weten te starten dat bij gaat dragen aan het verder optimaliseren van de dienstverlening aan ondernemers.
Naast de reguliere accountmanagement activiteiten (bedrijfsbezoeken, oppakken ondernemersvraagstukken) zijn er inspanningen verricht die bij dragen aan een versterken van het ondernemersklimaat (zie R03 Economie).

Human capital stevig aandacht geven

In 2019 heeft Arnhem samen met de provincie, gemeente Nijmegen en enkele kennisinstellingen uit de regio deelgenomen aan de regionale Human Capital werktafel. In dit verband is gewerkt aan het stimuleren van initiatieven die bijdragen aan het verlichten van de druk op de huidige arbeidsmarkt. Met Arnhem Studiestad is opnieuw ingezet op het aantrekken van studenten naar Arnhem, door onder andere een succesvolle gezamenlijke introdag te organiseren, sport- en cultuurevenementen voor studenten te organiseren en door nóg beter het verhaal te vertellen van de unieke kwaliteiten die Arnhem als studiestad te bieden heeft.
Er is eind 2019 groen licht gegeven voor de start van De digitale werkplaats Arnhem Nijmegen, onderdeel van het MKB-Actieplan van het Ministerie van EZK. In dit project werken de HAN, ROC, Radboud-universiteit, provincie, gemeente Arnhem en Nijmegen, Rabobank en Oost NL samen om MKB-ers met vragen over digitalisering te kunnen helpen.
Binnen het project Kenniscampus Arnhem wordt in samenwerking met de kennisinstellingen in Arnhem een toekomstvisie op praktijkgericht onderwijs en onderzoek opgesteld. Die visie vormt de basis voor de fysieke campus ontwikkeling de komende jaren.

Prestatiedoelen

Aantrekkelijke (centrum)stad aan de rivier/ bruisende binnenstad

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

De binnenstad is een belangrijk economisch hart voor Arnhem. Het winkelhart hebben we compacter gemaakt, waardoor aan de randen van de binnenstad ruimte is voor een nieuw programma, zoals andere vormen van bedrijvigheid, leisure, wonen, en combinaties van wonen en werken. De transformatie van 'place to buy' naar 'place to meet' krijgt daarmee verder vorm. Om de kracht van de binnenstad te versterken hebben we samengewerkt met Nijmegen, met oog voor de complementariteit van beide steden. De Arnhemse culturele positie hebben verder vorm gegeven door duurzame versterking van de ketens, samenwerking in de Lauwersgracht Alliantie, versteviging van (beeldbepalende) evenementen en een keuze over Museum Arnhem. Verder is er aandacht voor het verplaatsen van de markt en wordt stevig ingezet op versterking van de bereikbaarheid van de binnenstad met het uitvoeringsprogramma De Arnhemse Binnenstad Binnen Bereik.

Een aantrekkelijk vestigingsklimaat

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

Samen met bedrijfscollectieven als Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB), OndernemersKontact Arnhem (OKA) en Greenbusinessclub Gelderse Poort werken wij aan verbetering van het vestigingsklimaat in Arnhem. We werken aan thema's als vergroenen, verduurzamen, veiligheid en bereikbaarheid. Zo zijn in 2019 de entrees van de open bedrijventerreinen vergroend in samenwerking met Provincie Gelderland en StAB. StAB is gestart met een traject voor Keurmerk Veilig Ondernemen voor de zes bedrijventerreinen die tot de stichting behoren. En onder penvoering van VNO-NCW hebben OKA, StAB, Koninklijke horeca Nederland (KHN) en PBA een subsidie aangevraagd voor energiescans voor bedrijven. Al deze projecten dragen bij aan een aantrekkelijker vestigingsklimaat.

Behoud en groei van passende werkgelegenheid

Turap 2 2019

Vitale economie levert een bijdrage voor een sterke en gezonde arbeidsmarkt, waar bedrijven kansen zien en investeren, waar partners samen meerwaarde creëren die past bij de ambities van Arnhem.
Door het verduurzamen van onze stad, levert dit een bijdrage aan de economie en werkgelegenheid van Arnhem en regio. Met aandacht ook voor werk, economische ontwikkeling en innovatie, Energy Cluster, aantrekkelijke en vitale binnenstad en het beter positioneren van Arnhem in de buitenwereld.
In algemene zin kan worden opgemerkt dat alle inspanningen binnen programma Vitale economie gericht zijn op dit bovenliggend algemene doel.  De werkgelegenheid in Arnhem laat een redelijk stabiel beeld zien. Wel is er sprake van mismatches tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Zo zijn er kraptesectoren waar sprake is van een tekort aan personeel (onder andere techniek en zorg). Daartegenover bestaan in andere sectoren overschotten op de arbeidsmarkt, waardoor mensen eerder in een uitkeringssituatie terecht komen. Vanuit programma Vitale economie wordt gebouwd aan een human capital aanpak op de tekortsectoren. Vanuit het programma Doorbraak naar Werk wordt gewerkt aan het terugdringen van het aantal mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Waar zinvol worden relaties gelegd tussen beide aanpakken.

Jaarverslag 2019

Door onder andere te participeren in en/of het ondersteunen van de regionale Human Capital Arnhem, Studiestad Arnhem en Kenniscampus Arnhem is de inzet op het organiseren van een passend onderwijs aanbod dat aansluit op de regionale arbeidsmarkt in 2019 voortgezet.

Positioneren van Arnhem en de regio

Turap 2 2019

In Turap 2 is alleen over afwijkingen gerapporteerd.  De status van dit prestatiedoel was op dat moment 'op koers'.

Jaarverslag 2019

In dit kader is het afgelopen jaar gewerkt aan een sterkere verbinding tussen de werkzaamheden Economic Board en de investeringsagenda Arnhem-Nijmegen-Provincie. Economic Board, Regio Arnhem-Nijmegen en provincie met meer slagkracht werken aan het genereren van nieuwe partnerschappen en samenwerking tussen overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen en zo ook meer investeringsgeld samenbrengen. Er is ook gestart met de nieuwe strategische agenda voor de Economic Board voor de komende 5 jaar. De versterking van de regio Arnhem-Nijmegen die in 2019 is ingezet, moet in de toekomst gaan bijdrage aan een sterkere profilering van de regio als geheel.
Voor overige ontwikkelingen met betrekking tot de positionering van Arnhem in externe netwerken (regio Arnhem-Nijmegen, Euregio, landelijke netwerken) verwijzen wij naar programma R0 Algemeen bestuur en publieke dienstverlening.

Deze pagina is gebouwd op 04/24/2020 13:42:59 met de export van 04/24/2020 11:40:46